کافئین در بارداری | مصرف کافئین در دوره بارداری مضر است؟
تاثیر کافئین در بارداری؟ آیا باعث سقط جنین تو دوران بارداری میشه؟
تو این مقاله، راجع به همه سوال های مهم شما درباره مضرات کافئین و مقدار مصرف ایده آل آن صحبت میکنیم اما قبل از شروع بریم که آشنایی با کافئین پیدا کنیم:
کافئین شاید رایج ترین ماده برای هوشیاری و آگاهی بین 97 درصد مردم دنیاست، مردم سراسر دنیا روزانه مقادیر زیادی از این نوع ماده رو بدون اینکه بدونن وارد بدنشون میکنن که بیشتر به شکل نوشیدنی وارد بدنمون میشه. حالا اگه این نوشیدنی های پرطرفدار به گفته در و همسایه برای دوران بارداری مناسب نیست چاره چیه؟ یه شبه که نمیشه گذاشتش کنار. واسه اینکه خیالتون رو راحت کنم باید بگم که اینجوریا که میگن هم نیست، قابل انجامه ولی باید اطلاعات کاملی از مقدار مصرف و بقیه مراقبت ها داشته باشید.
در کشور خودمون، یعنی ایران از سالهای خیلی دور، مصرف قهوه و بعد از اون چای مرسوم بوده و هر روز هم طرفداران بیشتری بدست آورده. اغلب وقتی صحبت از کافئین میشه همه یاد قهوه میوفتن ولی جالب اینجاست که هر فنجان چای تقریبا 50 میلی گرم کافئین درونش داره، که مقدار مجاز برای خانم باردار روزی 200 میلی گرم اعلام شده. پس به این موضوع باید دقت کنید که تقریبا 4 لیوان چای در طول روز شمارو به سقف استفاده از کافئین میرسونه و دیگه اجازه ی مصرف کافئین رو ندارید. خیلی نوشیدنی های دیگه که شاید نمیدونستید هم دارای کافئین هستند که در ادامه با جدول نوشیدنی های کافئین دار آشنا میشیم.
آیا کافئین در سقط جنین نقش دارد؟
خیلی از دوست و آشنا شنیدید که قهوه یا کافئین باعث سقط جنین میشه یا مشکلاتی رو واسه جنین ایجاد میکنه، اگر بخوایم علمی به قضیه نگاه کنیم طبق تحیقاتی که انجام شده، کافئین از بالغ شدن تخمک جلوگیری میکنه و درطول دوران بارداری ریسک سقط جنین رو افزایش میده چون بدن شما از پس کافئین بر میاد ولی برای جنین داخل شکمتون این مقدار مناسب نیست، متابولیسم جنین در حال رشد است و توانایی هضم کافئین رو نداره. برای نتیجه گیری طبق نظر محقق ها مصرف به اندازه مشکلی برای شما و جنین ایجاد نمیکنه به شرطی که زیاده روی نکنید.
مصرف مجاز کافئین در بارداری
همونطور که گفتیم میزان کاقئین برای مصرف روزانه یک خانم باردار نباید از 200 میلی گرم بیشتر شود، پس خیلی مهمه که بدونید هر نوشیدنی چقدر کافئین به بدن شما وارد میکنه تا یه موقع از حد مصرف روزانه عبور نکنید و خدایی نکرده مشکلی برای شما و جنین پیش نیاد.
قهوه دَمی: در هر 240 میلی لیتر 200-60 میلی گرم
قهوه اسپرسو: در هر 30 میلی لیتر 50-30 میلی گرم
شیر شکلات: در هر 240 میلی لیتر 7-2 میلی گرم
چای دم کرده: در هر 240 میلی لیتر 120-20 میلی گرم
نوشیدنی انرژی زا: در هر 240 میلی لیتر 32-3 میلی گرم
قهوه بدون کافئین: در هر 240 میلی لیتر 4-2 میلی گرم
مواد غذایی جایگزین کافئین
اگه نوشیدنی های کافئین دار رو برای تولید انرژی در بدنتون استفاده میکنید، این نکته رو هم در نظر بگیرید که میتونید انرژی بدنتون رو از مواد غذایی دیگه هم به دست بیارید.
غلات کامل: بدن شما کربوهیدرات هارو به قند تبدیل میکنه و از اون برای تولید انرژی استفاده میکنه، جالبه بدونید که اغلب کربوهیدرات هایی که در غذا های فراوری شده استفاده شده است به سرعت هضم و مدت کمی انرژی کافی به شما میدهند و بعد از اون بدن شمارو با افت قند رو به رو میکنند. پس بهتره از کربوهیدرات های پیچیده تر استفاده کنید تا زمان هضم ارومتری دارند و انرژی بیشتری از خود آزاد میکنند، مواد غذایی مثل: بلغور جو دو سر، برنج قهوه ای، سیب زمینی شیرین و حبوبات.
غذاهای حاوی فولات: فولات که به عنوان ویتامین ب9 نیز شناخته میشود به بدن کمک میکند که کربوهیدرات ها برای تولید انرژی بیشتر به گلوکوز تبدیل شود، همچنین وجود فولات به اندازه کافی در دوران بارداری باعث جلوگیری از برخی نقص های مادرزادی می شود.این ماده بیشتر در سبزیجات با برگ های تیره و بعضی از سبزیجات دیگه مثل آووکادو و لوبیا و ... موجود است.
آب فراوان: مصرف به اندازه آب از ضروری ترین کار هاست که هر آدمی باید در طول زندگی خود بهش توجه کنه، حالا که صحبتمون درباره دوران بارداریه این موضوع از اهمیت بالاتری برخوردار خواهد بود. کم آبی در این دوران باعث احساس خستگی بیشتر و سردرد و بی حالی میشه پس مصرف روزانه 8 الی 12 لیوان آب در دوران بارداری لازم است.
قهوه های دی کافئین
اگر از اون دسته خانم ها هستید که مصرف روزانه قهوه رو به خاطر علاقه شخصیتون به خود قهوه انجام میدید، با شروع دوران بارداری، ما به شما توصیه میکنیم که از قهوه های بدون کافئین یا همان دی کافئین استفاده کنید. در قهوه های بدون کافئین 97% کافئین آن خارج شده و با توجه به محدودیت مصرف قهوه در دوران بارداری با خیال راحت تری میتونید از نوشیدن قهوه لذت ببرید. البته هیچ دستورالعمل رسمی در مورد مصرف قهوه دی کافئین در این دوران وجود ندارد اما با توجه به جدول کافئین که در بالا مشاهده کردید اگه زیاده روی نکنید مشکلی براتون پیش نمیاد.
کافئین در دوران شیردهی
مصرف کافئین در دوران بارداری طبق گفته ها بی خطره ولی ممکنه از طریق شیر مادر مقداری از کافئین وارد بدن نوزاد بشه به همین خاطر مادران شیرده در این دوران هم بهتره مصرف کافئین رو محدود کنند چون مصرف بیش از حد موجب بیخوابی و اختلال خواب کودک میشه.